Overlay

Biografia

Jyrki Myllärinen

Jyrki Myllärinen syntyi Napolin lähistöllä Italiassa 1961. Lapsuutensa hän vietti Lappeenrannassa ja aloitti musiikkiharrastuksensa viulunsoitolla kansakoulun musiikkiluokalla. Viulun rinnalle tuli pian kitara, ja kitaransoiton opinnot veivät hänet taas Napoliin, Conservatorio S. Pietro a Majellaan, missä hän opiskeli vuosina 1979-1984 Francesco De Sanctisin oppilaana.

Vuonna 1984 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa Seppo Siiralan johdolla päättyen erinomaisin arvosanoin suoritettuun A-kurssitutkintoon 1989. Vuonna 1991 antamansa ensikonsertin jälkeen Myllärinen asettui Sveitsiin jatkaakseen opintojaan Baselin musiikkikorkeakoulussa italialaisen Oscar Ghiglian mestariluokalla. Vuonna 1994 olivat vuorossa Baselin musiikkikorkeakoulun korkealle arvostettu solistinen jatkotutkinto sekä Gargnanon kansainvälisen kitarakilpailun voitto Italiassa. Tämä ja muut 1990-luvun puolenvälin kilpailumenestykset nostivat Myllärisen solistisen uran vahvaan nousuun ja hänen tuolloin ilmestyneet ensimmäiset soololevynsä sinetöivät hänen kiilautumisensa suomalaiskitaristien eturiviin. 1998 ilmestynyt Bach-levy ylsi samaisen vuoden klassisen musiikin uutuuslevyjen Janne-ehdokkuuteen ja kaikki hänen neljä soololevyään ovat olleet arvostelumenestyksiä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sittemmin Jyrki Myllärinen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa ja esiintynyt useiden maiden radioille ja televisioille. Suomen yleisradiolle hän on tehnyt lukuisia nauhoituksia sekä nykymusiikkiteosten kantanauhoja. Hän on levyttänyt sekä perinteistä- että uutta kitaraohjelmistoa ja kantaesittänyt urallaan yli 20 uutta suomalaista teosta. 2000-luvulla Myllärisen ohjelmisto on enenevässä määrin painottunut nykymusiikkiin, mutta pitkän uransa aikana hän on työskennellyt myös muunlaisten musiikkigenrejen parissa, kuten mustalaismusiikkia esittävässä Zingara-yhtyeessä, venäläisiä romansseja esittävässä Romantika-yhtyeessä sekä napolilaista kansanmusiikkia esittävässä Collettivo Teatro Folk di Siano yhtyeessä.

Nykyisin Myllärisen taiteellista toimenkuvaa avartavat sekä soittamisen rinnalle noussut oma sävellystyö että moderniin suomalaiseen kitaramusiikkiin keskittyvä taiteellinen tohtorintutkinto, jota hän valmistelee Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Perinteisen konserttitoiminnan ohessa Myllärinen esiintyy säännöllisesti ikäihmisten hoiva- ja palvelukohteissa vuonna 2011 perustamansa Virtaa Musiikista-yhdistyksen puitteissa. Lisäksi Myllärinen toimii vanhassa kotikaupungissaan Lappeenrannassa järjestettävän Ja kitara soi-festivaalin taiteellisena johtajana. Opettajana hän on toiminut paitsi lukuisilla mestarikursseilla myös Sibelius-Akatemiassa, Turun ammattikorkeakoulussa ja Tallinnan Musiikki- ja Teatteriakatemiassa.